16.4.25

το μεγάλος μας όραμα, η καθημερινή ζωή

Κι ενώ η ζωή φαινομενικά κυλάει με κάποιον δικό της ρυθμό, έρχονται ξαφνικά φορές που ένα τεράστιο κενό αποκαλύπτεται μπροστά μας, φορές που αισθανόμαστε μια ανυπέρβλητη ματαιότητα για την σύγχρονη ζωή της πόλης, μια έλλειψη ουσιαστικού νοήματος που την αντικρίζουμε τριγύρω αλλά και μέσα μας.

Απ' το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο κι από κει στην καθημερινότητα της δουλειάς, μάς προβληματίζουν πάνω-κάτω τα ίδια πράγματα και απέναντι σε αυτά στεκόμαστε εδώ και χρόνια με πείσμα. Να μη γίνει η δουλειά η ζωή μας, να μη χαθούμε με τους ανθρώπους μας, να μην υιοθετήσουμε ένα προσχεδιασμένο μέλλον, να μην αγνοήσουμε τον πόνο και την αδικία γύρω μας, να μη μας συνθλίψουν οι ρόλοι της κοινωνίας, να μην αποδεχθούμε καμία συνθήκη εξουσίας, να μη λησμονήσουμε την ευτυχία, να μη συμβιβαστούμε με μια ύπαρξη πεζή και ανέραστη.

Στην εποχή μας όλα τα μεγάλα οράματα έχουν πεθάνει. Μέχρι λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, ακόμη κι αν εμάς στο σήμερα δεν μας εκφράζει συλλογικά μάλλον καμία από τις τότε "μεγάλες αξίες" , οι άνθρωποι έβρισκαν σε κάτι να πιστέψουν και να ορίσουν τη ζωή τους με βάση αυτό. Άλλοι πίστευαν στον Θεό και ήλπιζαν στη συγχώρεση, στη σωτηρία της ψυχής και στον μεταθανάτιο παράδεισο, άλλοι στην πατρίδα και στην ενίσχυσή της, στο ξεπέρασμα της φτώχειας και στην καλύτερη και χωρίς πολέμους ζωή για τις επόμενες γενιές της χώρας, άλλοι στην επανάσταση και τον υπαρκτό σοσιαλισμό, που για πολύ καιρό κυριαρχούσε στα 2/3 του πλανήτη και υποσχόταν μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Εν τέλει τα χρόνια πέρασαν και ήρθε απότομα να τα σκεπάσει όλα το αμερικάνικο όνειρο· το  παθιασμένο και άνευ όρων κυνήγι του χρήματος, της φήμης, της ανέλιξης, της προβολής. Εκεί όπου όλα είναι μάταια και περιττά, εκτός από ό,τι μπορεί να μας αποφέρει κέρδος. Κάπου εδώ βρισκόμαστε λοιπόν μέχρι σήμερα, στη μεγάλη εικόνα τουλάχιστον, με την επιπλέον ιδιαιτερότητα ότι πια έχει αποκαλυφθεί πως αυτό το ιδιότυπο star system δεν μπορεί να χωρέσει πάρα μόνο ελάχιστους, με την πλειοψηφία απλώς να ζει για να το θρέφει.

Οι προβληματισμοί μάς έρχονται διάσπαρτοι και απανωτοί σαν καταιγίδα στα κεφάλια μας. Όσο όμως κι αν λένε ότι όλα τα αγοράζει το χρήμα, εμείς τουλάχιστον ας μην συμβιβαστούμε στη μετριότητα, ας θυμηθούμε τα παιδικά μας όνειρα, ας μη χάσουμε κάθε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και την απλότητα της ζωής, ας μην αφήσουμε την τεχνολογία να ορίζει τις σχέσεις μας, ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια κοινωνία όπου κανένα άτομο δεν θα περισσεύει, ας μη συναινέσουμε στον έλεγχο των πάντων απ' το κράτος, ας μην προσαρμοστεί όλη μας η ζωή στην εργασία μας, ας επιμείνουμε ως το τέλος στην αναζήτηση της ευτυχίας.

Δεν θεωρητικολογούμε ούτε και βαδίζουμε σε κενό αέρος, έχουμε την πίστη στη συνείδησή μας να μάς ορίζει ένα στέρεο έδαφος για να προχωράμε: την αδιαλλαξία της αξιοπρέπειας μας, την υπεράσπιση όλων των αδικημένων, τον σεβασμό στο διαφορετικό, την ενσυναίσθηση με τον συνάνθρωπο και τη φύση, την επιδίωξη να αφήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο ο οποίος θα συνεχίζει να περιέχει και να διαφυλάττει ουσιαστικά νοήματα.

Δεν έχουμε κανένα μεγάλο όραμα να προσφέρουμε πάρα την απλή καθημερινή συνύπαρξη· μια παρέα σε ένα καφενείο, ένα βιβλίο που μας απορροφά, δύο παιδιά που αγαπιούνται ακόμα, ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο στο αμάξι, ένα πλοίο που μας φέρνει αγαπημένα πρόσωπα, τον ουρανό που όλο αλλάζει χρώματα κι όλο τον αγνοούμε.

Δε θυσιαζόμαστε στο όνομα μιας αόριστης αγάπης για την ανθρωπότητα, δεν υπακούμε σε μια ιστορία με δικούς της νόμους, που προχωρά μόνο με φωτιά και αίμα. Ονειρευόμαστε την ευτυχία, όχι σε κάποιο άπιαστο μέλλον, όχι σε κάποια μακρινή πολιτεία που καμιά εγγύηση δεν έχουμε πως ποτέ θα υπάρξει, αλλά στο τώρα, σαυτήν τη γη, ανάμεσα στους ανθρώπους του σήμερα. Δε διαχωρίζουμε τη δικαιοσύνη από τη συμπόνια, τον αγώνα για ελευθερία από την τρυφερότητα και την ομορφιά. Βρίσκουμε το θάρρος σε ένα χαμόγελο, σε δυο ερωτευμένα μάτια, σε ένα φιλικό άγγιγμα.

Κι όταν, από κάποια αμμουδιά, κοιτάζουμε τάστρα, δε βλέπουμε μακρινούς πλανήτες, δε νιώθουμε δέος μπροστά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μονάχα αφουγκραζόμαστε την ανάσα εκείνων που κάθονται πλάι μας με τα μάτια στραμμένα στη νύχτα. Κι αν παραμένουμε ξένοι, κι αν μοιάζει καμιά φορά να μας χωρίζει το χάος, δεν παύουμε να αναζητούμε το κοινό εκείνο όραμα που θα μας ενώσει.

18.3.25

διήμερο ελευθεριακής θεωρίας

 



ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
29-30 Μαρτίου, Πάντειο

Σας καλούμε στο Διήμερο Ελευθεριακής Θεωρίας που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 29-30 Μαρτίου 2025 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το διήμερο έχει σκοπό να προωθήσει την οργανωμένη και συγκροτημένη συζήτηση εντός των ελευθεριακών κύκλων και ομάδων, που σταδιακά ίσως οδηγήσει και στην διαμόρφωση μιας πιο στέρεας, συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης θεωρίας. Έργο μας δεν θέλουμε να είναι προς το παρόν η διαμόρφωση αυτής της θεωρίας, αλλά η δημιουργία χώρου για προβληματισμό, κινήτρου για εμβάθυνση και σύνθεση, ένα έναυσμα για να ασχοληθούν άνθρωποι και συλλογικότητες σοβαρά με το θεωρητικό-ιδεολογικό κομμάτι που συχνά αμελείται. Αυτό το διήμερο πέρα από την αυτοτελή αξία που θα έχει, θα μπορούσε να είναι και αφορμή για αντίστοιχες και μαζικότερες εκδηλώσεις που ελπίζουμε να ακολουθήσουν, είτε από εμάς είτε από άλλα σχήματα.

Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με τέσσερις θεματικές αναλύοντάς τες σε τρεις διαφορετικούς άξονες την καθεμία: Φύση-Περιβάλλον, Κράτος, Τέχνη, Ψυχική Υγεία. Για καθεμία θεματική θα ασχοληθούμε επιμέρους με τα εξής: 1) Κριτική στο πως αντιμετωπίζονται και υπάρχουν σήμερα στο κράτος και τον καπιταλισμό, 2) Σκιαγράφηση της μορφής που θα μπορούσαν να έχουν σε μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης, 3) Τι κάνουμε για το εκάστοτε ζήτημα στην διαδρομή μας από το σήμερα προς την ελεύθερη κοινωνία (αντιστάσεις, αγώνες, ενδιάμεσοι στόχοι, προεικόνιση της μορφής που οραματιζόμαστε).

Θα υπάρξουν εισηγήσεις από τις αντίστοιχες ομάδες για κάθε θεματική, ενώ θα δοθεί και αρκετός χρόνος για συζήτηση και τοποθετήσεις από το κοινό.

2.3.25

η αρχή της άνοιξης



Μια ημέρα μετά τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, ήρθε η αρχή της άνοιξης. 1η Μαρτίου 2025. Ακριβώς δυο χρόνια πριν, την 1η Μαρτίου 2023 στη μαχητική συγκέντρωση λίγων χιλιάδων έξω απ' τα γραφεία της Hellenic Train και με ένα διάχυτο πένθος να κατακλύζει την κοινωνία, κανείς δεν περίμενε πως σήμερα θα φτάναμε στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην ιστορία της χώρας.

Συγκεντρώσεις όπου το μέγεθος τους καθώς και ο πρωτοφανής βαθμός κινητοποίησης σχεδόν ολόκληρης της κοινωνίας, δεν θυμίζουν απλώς αντικυβερνητική διαμαρτυρία αλλά την έναρξη μιας νέας εποχής, αντίστοιχες σε μέγεθος μόνο με αυτές που γιόρταζαν το τέλος της δικτατορίας ή της κατοχής. Υπήρξαν πολλές πόλεις που κατέβηκε στο δρόμο περίπου ο μισός πληθυσμός τους, πρέπει να ψάξουμε αρκετά για να βρούμε έστω δυο-τρεις γνωστούς μας που δεν συμμετείχαν, είναι βέβαιο ότι η χθεσινή μέρα θα αναφέρεται ακόμη και σε πενήντα χρόνια από σήμερα. Ποιά χαρακτηριστικά θα έχει η νέα εποχή η οποία ειπώθηκε θα φανεί σταδιακά, ωστόσο σε ένα σημαντικό βαθμό αυτό είναι και στο δικό μας χέρι.

Αν μη τι άλλο, υπήρξαν δύο πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για αρχή. Πρώτον, ότι παρά τις αυτονόητα διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις και ιδεολογικές αναφορές του πλήθους, επικράτησε κλίμα ενότητας και ελευθερίας έκφρασης, με το φασιστικό στοιχείο να είναι απομονωμένο και μη διακριτό. Δεύτερον, η άτυπη ηγεσία των συγκέντρωσεων αυτών, δηλαδή οι συγγενείς των θυμάτων, διαπνέονται από υψηλό ήθος και ποιοτικά χαρακτηριστικά που λείπουν από την ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον από το πολιτικό σύστημα: ευγένεια, σεβασμό, ειλικρίνεια, θάρρος, προσπάθεια, πείσμα, νηφαλιότητα, συναίσθημα.
 
Η εποχή της απάθειας τελείωσε, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν λέμε ότι τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδήλωσαν εχτές θα επιλέξουν μια ολομέτωπη σύγκρουση με το κράτος -άλλωστε ειδικά στο επιχειρησιακό επίπεδο η υπεροπλία του είναι χαώδης, αλλά σίγουρα η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα ανεχθεί τόσο εύκολα πλέον την ξεδιάντροπη κοροϊδία και τη σιωπηλή αποδοχή μιας διεφθαρμένης εξουσίας. Είναι δύσκολο να υπάρξουν άμεσες και τεράστιες αλλαγές, μάλιστα οι "από τα πάνω" εξελίξεις δεν ήταν ποτέ η πρόταση μας, όμως ελπίζουμε και σκοπεύουμε τα πιο υγιή κομμάτια της κοινωνίας να αρχίσουν να αφήνουν πολύ πιο έντονο το αποτύπωμά τους στην ιστορία.
 
Απ' τα πιο μικρά για αρχή ως τα πιο μεγάλα, μπορούμε να οργανωθούμε συλλογικά, να αντισταθούμε σε όσους ελέγχουν τις ζωές μας, να δημιουργήσουμε τις δικές μας πρωτοβουλίες και δομές για εκείνα που πιστεύουμε πως χρειάζονται, να συντονιστούμε και να ξεδιαλύνουμε σιγά-σιγά το όραμα μας. Το μονοπάτι αχνοφαίνεται χρόνια τώρα και είμαστε πολλοί και πολλές που επιλέγουμε να το ακολουθήσουμε, ωστόσο διαρκώς λείπουν η αποφασιστικότητα και η πίστη. Ελπίζουμε πως στις 28/2 αυτές άνθισαν παντού!

-C. Lupus


24.2.25

Μαμπέτι, τεύχος 22



Περιεχόμενα:

Editorial: Γειτονιές
Επίλογος - Dontknow
Αύγουστος - C. Lupus
Η γενέτειρα των φεγγοβολημάτων - Άνα
Είμαστε εχθροί - Κωνσταντής Κυριακού
Κωνσταντινούπολη-Πανόρμου - Στέφανος
Όνειρα - Γιώργος Χ.
Συλλογικό από την ποιητική βραδιά 9/7/24
Όνειρο μπλουμ - Evianthi
Μία Σλήθεια - Βασιλική


Σημεία διανομής:

ΑΘΗΝΑ


ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΑΓΡΙΝΙΟ

ΒΟΛΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΡΕΘΥΜΝΟ

*Μπορούμε να σας στέλνουμε το υλικό μας και στο σπίτι σας ή σε όποια διεύθυνση επιθυμείτε. Δείτε αναλυτικότερα εδώ: συνδρομή έντυπου υλικού / οικονομικής στήριξης.

Όλα τα τεύχη είναι δωρεάν ή με ελεύθερη συνεισφορά.

Αν θέλετε να σας στείλουμε αντίτυπα για να μοιράσετε στη περιοχή σας, επικοινωνήστε στο slitzi.info@gmail.com.