23.2.15

αφιέρωμα: Blogoscars


Με αφορμή τα βραβεία Όσκαρ, η σχέση των περισσότερων με τα οποία είναι αυτό που λέμε love to hate, αξίζει να στρέψουμε για λίγο το βλέμμα μας στην… ελληνική εκδοχή τους. Περίπου δηλαδή. Έχετε ακούσει για τα Blogoscars;

Μια αντίδραση στην προβλεψιμότητα των επίσημων Academy Awards ή ένας υπέροχος geekίζων ιντερνετικός χαβαλές, τα Blogoscars δεν είναι παρά, απλούστατα, αυτό που δηλώνει το όνομά τους. Τα βραβεία «Όσκαρ» των ελληνικών blog. Σίγουρα, δεν πρόκειται για βράβευση γκλαμουράτη και με κόκκινα χαλιά, αλλά είναι μια απόλυτα αξιόλογη κίνηση που αξίζει πολύ μεγαλύτερης διάδοσης απ’ όση έχει δεχτεί.

Τουτέστιν, όποιος έχει blog –ή κι όποιος δεν έχει, μέσω blog φίλων- μπορεί να δώσει τις δικές του κινηματογραφικές ψήφους στις ταινίες της χρονιάς (κι όχι μόνο τις υποψήφιες για Όσκαρ), στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου, Soundtrack και, από πέρυσι, Αγαπημένης Σκηνής (!). Ο συντάκτης ή φιλοξενούμενος του κάθε blog μοιράζει τις ψήφους του σε λίστες των 5, 10 ή 20 επιλογών, αναλόγως την κατηγορία, παίρνοντας μέρος στην ψηφοφορία της οποίας τα αποτελέσματα ανακοινώνονται λίγο πριν την επίσημη Οσκαρική τελετή.

Κάθε χρόνο λοιπόν, η οργανωτική επιτροπή συντονίζει τους Έλληνες bloggers σε μια εβδομάδα δημοσίευσης κινηματογραφικών λιστών (συνήθως από μία την ημέρα), η οποία είναι άκρως απολαυστική, κι όχι μόνο για τους προφανείς λόγους. Όπως οι διοργανωτές δημοσιεύουν τις σχετικές ανακοινώσεις συνοδευόμενες από έξυπνα βίντεο ή ευρηματικά σχεδιασμένες αφίσες (όπως το υπέροχο, μινιμαλιστικό σήμα-κατατεθέν), έτσι και οι συμμετέχοντες σκαρφίζονται αιφνιδιαστικά εμπνευσμένες και εξαιρετικά δημιουργικές παρουσιάσεις για τις λίστες τους. Από χειροποίητα σκίτσα και αναπαραστάσεις κινηματογραφικών σκηνών με φιγούρες Lego μέχρι ρέμπους και ξεκαρδιστικές ψευτο-συνεντεύξεις με κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές. Μια βόλτα στα συμμετέχοντα blog θα σας αποκαλύψει εντυπωσιακή αίσθηση του χιούμορ, ζωηρή δημιουργικότητα και μια άκρως ευχάριστη γενική διάθεση που αποδεικνύει με πόση αγάπη και ειλικρίνεια δίνονται αυτά τα «βραβεία».
   


Παράλληλα, το fun είναι ακόμα μεγαλύτερο αφού οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πραγματοποιούνται με εξίσου ευφάνταστες παρουσιάσεις, ενώ, πριν την έναρξη της μπλογκοσκαρικής εβδομάδας, τα διάφορα συμμετέχοντα μπλογκ δημοσιεύουν «ανεπίσημες» λίστες απολαυστικά αναπάντεχων θεμάτων. (Βλέπε: «Τοπ 3 καταστροφές σε ταινίες της Τζέσικα Τσαστέιν που δεν έχουν καμία σχέση με τους χαρακτήρες της Τζέσικα Τσαστέιν»)


Φέτος είναι η πέμπτη χρονιά που λαμβάνει χώρα η μπλογκοσκαρική ψηφοφορία, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί σε καθιερωμένο –και πολύ αγαπημένο- ετήσιο θεσμό, με περίπου εκατό συμμετοχές κάθε φορά. Από το 2014, οι Κατηγορίες Α’ και Β’ ρόλων έχουν συμπτυχθεί σε απλώς Ανδρικό και Γυναικείο, προς αποφυγήν της σύγχυσης που παρατηρούνταν τις προηγούμενες χρονιές γύρω από μερικούς ρόλους (όπως ο Philip Seymoyr Hoffman στο «The Master» ή ο Crhistoph Waltz στον «Django Unchained», που αμφότεροι πήγαν στα Όσκαρ ως β’ ρόλοι, ενώ ήταν κατ’ ουσίαν α’), ενώ προστέθηκε η πρωτότυπη κατηγορία των Σκηνών.


Μια σύντομη αναδρομή στους μεγάλους μπλογκοσκαρικούς νικητές: Το 2011, Οσκαρική χρονιά του «Λόγου του βασιλιά», τα blogoscars έχρισαν καλύτερη ταινία τον «Μαύρο κύκνο» του Darren Aronofsky. Το `12, ενώ το επίσημο χρυσό αγαλματίδιο πήγε στο βουβό «The artist», οι Έλληνες bloggers το έδωσαν στο στυλάτο «Drive», το οποίο μάλιστα θριάμβευσε και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Το `13, χρονιά του «Argo» Οσκαρικά, του ταραντινικού «Django» μπλοκοσκαρικά. Τέλος, πέρυσι, στην οσκαρική βράβευση του «12 years a slave», η ελληνική μπλογκόσφαιρα απάντησε με «Her».


Η φετινή χρονιά μπορεί να ήταν λίγο διαφορετική, καθώς τα Blogoscars, ελλείψει χρόνου (και υπό τις πιέσεις του Terrence Fletcher) έγιναν BlogoscarsExpress και η διαδικασία ακολούθησε πιο βιαστικούς ρυθμούς, ωστόσο αυτό δεν μείωσε την απόλαυση ενός ευχάριστα εξαντλητικού φιλμικού μαραθωνίου με γραμμή λήξης τις δικές μας λίστες ιντερνετικών αντι-Όσκαρ.


The Blogoscars, λοιπόν, go to…

Καλύτερη ταινία: The Grand Budapest Hotel

Σκηνοθεσία: Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel)

Σενάριο: The Grand Budapest Hotel

Ανδρικός ρόλος: Jake Gyllenhaal (Nightcrawler)

Γυναικείος ρόλος: Rosamund Pike (Gone girl)

Soundtrack: Under the skin

Σκηνή: Under the skin – Το κενό δέρμα που αιωρείται


Κάθε χρονιά οι κανόνες της ψηφοφορίας, αλλά και ο τρόπος συμμετοχής ανακοινώνονται στο blogoscars.gr, ενώ συνεχής ενημέρωση παρέχεται από τη σελίδα των Blogoscars στο facebook και το hashtag #blogoscars στο twitter.

Υ.Γ.: Οι ψήφοι του Ψηλέα Ψογκ εδώ.

-Ψηλέας Ψογκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου