μαζί μ΄αλήτες, αγίους και τρελούς

3.2.18

ο εθνικισμός είναι εχθρός

Ο εθνικισμός είναι ένας σπόρος που αν φυτευτεί καλά βγάζει τους χειρότερους καρπούς. Μίσος, πόλεμο, θάνατο. Και αν ανοίξουμε τους καρπούς, μέσα τους βρίσκουμε καμμένα σπίτια, ορφανά παιδιά, βιασμούς και ουρλιαχτά, κομμένα χέρια, αίμα παντού, ολοκαυτώματα. Έτσι είναι. Εθνικισμός είναι να λατρεύεις κάτι που τυχαία είσαι. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τις πράξεις μας, για τις αξίες και τη στάση ζωής μας, όχι γιατί –και καλά- έχουμε το ίδιο αίμα με το Μεγαλέξανδρο.

Πως μπορεί άραγε κάποιος να αγορεύει για «το καλό της Ελλάδας» και ταυτόχρονα να γεννά ένα παράλογο μίσος στις καρδιές όσων τον ακούνε, ένα μίσος που τους φανατίζει να πολεμήσουν κάποιον που θα μπορούσε να ήταν ο ίδιος τους ο εαυτός εάν τύχαινε να γεννηθούν στην «αντίπαλη» χώρα, ένα μίσος που πιθανότατα θα αφήσει την οικογένειά τους με λιγότερα μέλη; Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε απέναντι στους Βούλγαρους, Αλβανούς, Τούρκους ή οτιδήποτε άλλο φίλους μας, απλά και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθούμε αλλού.


Εμείς απ’ τη μεριά μας, αγαπάμε τον τόπο μας διότι είμαστε προσωπικά/συναισθηματικά δεμένοι με αυτόν. Νοιαζόμαστε για την Ελλάδα παραπάνω απ’ ότι νοιαζόμαστε για την Μπουρκίνα Φάσο, ακριβώς όπως νοιαζόμαστε παραπάνω για τη γειτονιά μας απ’ ότι για ένα χωριό στην Πρέβεζα. Καθένας είναι υπεύθυνος για την ευημερία και την πρόοδο κυρίως της περιοχής που ζει, με απαραίτητη προυπόθεση η πρόοδος αυτή να μη γίνεται εις βάρος άλλων περιοχών. Και κάτι μας λέει πως την αγάπη σου για τη χώρα σου δεν τη δείχνεις ούτε μέσα από φώτο προφίλ "Macedonia is greek" και σέλφι άπ' το συλλαλητήριο, ούτε ξερνώντας μισανθρωπικό ρατσιστικό δηλητήριο, αλλά προσπαθώντας καθημερινά να βελτιώσεις ό,τι μπορείς γύρω σου.

«Πάνω απ΄ όλα» βάζουμε τις αξίες και την ηθική μας, όχι τη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο, είτε είναι από την Ελλάδα, είτε είναι από την Π.Γ.Δ.Μ., είτε από την Μπουρκίνα Φάσο, οι εθνικιστές είναι εχθροί μας. Επιδιώκουμε το προφανές, οι λαοί να είναι αδέρφια και να συνεργάζονται σεβόμενοι τις διαφορές τους.
Θα είμαστε εδώ να εμποδίσουμε οποιαδήποτε πράξη βασίζεται στον εθνικισμό, είτε προέρχεται από την Ελλάδα, είτε γίνεται εις βάρος της. Δεν θα ανεχτούμε και δεν θα κάνουμε πλάτες σε καμία μορφή εθνικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου