2.11.14

"κρυμμένος" ρατσισμός




Γυρνούσα σπίτι με το λεωφορείο, βαρέθηκα τη μουσική μου και είπα να βάλω ραδιόφωνο για λίγο. Είχε μια εκπομπή που έλεγε ειδήσεις σε ψιλο-χαλαρό στυλ, με μουσική ενδιάμεσα και ο τύπος που μιλούσε έκανε και σχόλια πάνω στις ειδήσεις.

Το πρώτο που έτυχε να ακούσω, ήταν για δύο Πακιστανούς από 1 χωριό (στην Ελλάδα) που έκαναν καταγγελία πως τους λήστεψαν το σπίτι και τους χτύπησαν, με το σχολιαστή να θεωρεί την είδηση ιδιαίτερα πρωτότυπη και λιγάκι αστεία. Το ότι τη νόμιζε για αστεία μου φαίνεται πως δεν ήθελε να το δείξει, αλλά αυτός αμφισβητούσε έμμεσα, αλλά ξεκάθαρα, ακόμα και τη γνησιότητα της είδησης. Μάλιστα, τόνισε πως «Αν οι ληστές ήταν και αυτοί Πακιστανοί, τότε εντάξει. Αν όμως ήταν Έλληνες, τότε μιλάμε για κάτι το εντυπωσιακό», αναφέροντας και μία μαντινάδα που δε θυμάμαι ακριβώς πως πήγαινε, η κεντρική της ιδέα όμως ήταν ότι «Έγινε ο καπετάνιος ναύτης κι ο ναύτης καπετάνιος» (σαφές το ποιος είναι ο ναύτης και ποιος ο καπετάνιος στην περίπτωσή μας). 

Μ’ άλλα λόγια, παραδέχεται καταλάθος πως τόσο καιρό αντιμετωπίζουμε τους Πακιστανούς σαν να είμαστε εμείς οι καπετάνιοι και αυτοί οι ναύτες, δηλαδή σα να είμαστε ανώτεροί τους! Και δε με ενδιαφέρει αν θεωρείτε πως είναι λογικό να είμαστε ανώτεροί τους, με ενδιαφέρει πως αυτό ακριβώς είναι ο ορισμός του ρατσισμού. Δηλαδή: «Όλοι οι Έλληνες είναι καπετάνιοι και όλοι οι Πακιστανοί ναύτες».

«Καπάκι» μετά από αυτή την είδηση, είπε πως σε μία φυλακή της χώρας, υπήρξε άγριος και εκτεταμμένος ξυλοδαρμός μεταξύ κρατουμένων λίγο πριν μπουν στα κελιά τους για «καληνύχτα». Από τη μία πλευρά, ήταν «δεκάδες Πακιστανοί» και από την άλλη «25 Έλληνες». Λες και οι Έλληνες ήταν οι 300 του Λεωνίδα και οι Πακιστανοί οι εκατοντάδες χιλιάδες εκατομμύρια Πέρσες που θέλαν να περάσουν τις Θερμοπύλες. Ο σχολιαστής είπε κιόλας σε ««««χιουμοριστικό»»»» ύφος ότι οι Έλληνες πια δεν μπορούμε να βρούμε την ησυχία μας ούτε καν στη φυλακή. Δε χρειάζετε καν να σκεφτούμε ποιος έφταιγε, ποιος προκάλεσε τον τσακωμό και χάλασε την «ησυχία» του άλλου, είναι προφανές ότι το έκαναν οι Πακιστανοί. Αφού είναι Πακιστανοί. Και εμείς Έλληνες.

Και μη νομίσετε ποτέ πως αυτό είναι ρατσιστικό --επίσης ο ορισμός. Στο σχολείο μας έχουν πει πως ο ρατσισμός είναι κακό πράγμα. Και εμείς δεν κάνουμε τίποτα κακό, είμαστε Έλληνες. Άρα δεν είμαστε και ρατσιστές.

-Canis Lupus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου